Polskie Forum VTES

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: PolTour 2009  (Przeczytany 1554 razy)

Pietrzu

• Gość
PolTour 2009
« dnia: Grudnia 08, 2008, 09:50:41 pm »

Po wstepnej rozmowie z Szewem rozpoczynam topic.

Przeczytalem wypociny z Pragi niektorych :) i postanowilem cos zaproponowac. Na wstepie mowie, ze nie bede w stanie ja tego organizowac w takiej formie o jakiej mysle.
Ale od poczatku.

PolTour 2009 w mojej koncepcji ma byc cyklem turnieji ktore odbywalyby sie przez caly rok 2009 a finalowy turniej na ktorym rozdano by nagrody rozegrany bylby z okazji Mistrzostw Polski lub po prostu turnieju finalowego - jedna uwaga! turniej ten musialby sie odbyc w Warszawie, lub innym miejscu z latwym dojazdem dla kazdego (czyt. tak samo daleko).

Kazdy turniej z cyklu PolTour kosztowalby wejscie wiecej powiedzmy o 7-10PLN. Przy zalozeniu, ze na turnieju w Pszczynie zagra 20-30 osob kazda placac po 10 PLN wiecej daje to kwote 200-300 PLN. Jesli takich turnieju rozegramy w roku 6-8 to da nam to niezla sumke ktora rozdzielimy na nagrody za klasyfikacje po ostatnim turnieju (oraz jakies losowe boostery/upominki itd dla miejsc nizszych).

Turniej zaliczany do PolToura musialby byc ogloszony minimum 1-1.5 miesiaca wczesniej na tym forum z zaznaczeniem, ze bedzie to turniej z cyklu.

Punktowane beda miejsca zajete na kazdym turnieju a nie ranking.
Inaczej niz Archon, trzeba potraktowac final turnieju. Musi byc zwyciezca ale takze drugie, trzecie, czwarte i piate miejsce turnieju. Mozna to spokojnie klasyfikowac na podstawie VP w finale (jesli rowne GW w zasadniczej rundzie, jesli rowne VP, jesli rowne TieBreakery).

Przykladowa punktacja :

01 miejsce - 30 pkt
02 miejsce - 26 pkt
03 miejsce - 23 pkt
04 miejsce - 20 pkt
05 miejsce - 15 pkt
06-11 miejsca - 10 pkt
12-17 miejsca - 5 pkt
18+ miejsca - 2 pkt

Punkty sumujemy i po ostatnim turnieju rozdajemy nagrody wedlug koncowych standingow.

Pozostaje kwestia kasy ktora bedzie musial gdzies przelac organizator i rozliczyc sie z tego na forum (skan/pdf dowodu wplaty?).
Nie wiem czy zgodzi sie osoba ktora proponuje by sie tym zajela i koordynowaniem calego cyklu ale mysle o Dude :) - pzdr.

Nie wiem czy pomysl wypali, jak sie na to zapatrujecie ale jesli chcemy by bylo lepiej, trzeba grac competitive :)

tyle ode mnie. czekam na komentarze

Dude

• Global Moderator
  • *
  • (Former) Archbishop of Warsaw
Odp: PolTour 2009
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 08, 2008, 10:01:33 pm »

popros nekha o dostep do conclave, poczytaj co tam jest napisane i wyciagnij wnioski
ten pomysl juz byl. jednakze szacun za checi
oczywiscie moge w to wejsc, szewo pewnie tez, ale nie bede nikogo w to ciagnal ani nakrecal, bo mi sie po prostu nie chce
"It is no measure of health to be adjusted to a profoundly sick society" - Jiddu Krishnamurti

Retired

Pietrzu

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 08, 2008, 10:05:31 pm »

Wiesz chodzilo mi bardziej o to :

1) ktos musi trzymac kwit
2) moze jakas ankietka dla ludzi jezdzacych na turnieje, czy w ogole chca. Raczej nakrecanie przy tak malym srodowisku to kwestia checi albo nie i ewentualnego dotarcia z informacja :)

Szewski

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 08, 2008, 10:05:38 pm »

Jestem za. Proponuje utworzyć specjalne konto na które będzie wpłacana ta kasa nadwyżkowa. To proste i nic się nie straci. Ustalimy jedną kwote staą i wtedy będzie łatwo policzyć ile jest kasy po każdym turnieju.

Do tego jestem za sztywnym kalendarzem imprez na cały rok. Tak, by każdy mógł sobie zaplanować wyjazd na turniej i do tego każde "grające" miasto miało by swój minimum jeden turniej w roku. To też powinno służyć temu, by Princowie przejawiali większą aktywność. Rzygam już jak słysze tłumaczernia, że "nie mamy lokalu naturniej" al;bo "i tak nikt nie przyjedzie". Skoro do mnie moga przyjeżdżac to jaki problem???

Kandydatury na miasta turniejowe są proste: Kraków, Wawa, Toruń, Bydgoszcz, Szczecin, Wrocław, Łódź, Pszczyna.

Jeślikogoś pominąłem to piszcie śmiało.  

pzdr
Dlaczego jestem bucem?

a) bo usuwam posty z partyzanta korzystając z prawa administracji, które sam sobie nadałem
b) bo  moje poczucie humoru jest wysublimowane i nie takie prostackie jak te, które napotykam w postach, które z partyzanta usuwam
c) i

Szewski

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 08, 2008, 10:08:37 pm »

Faktm jest że już było o tym.
Faktem jest też, że nie ma potrzeby robienbia jakichkolwiek ankiet. Albo cos robimy albo i nie. Może się jednak okazać, że takich turniejów będa całe 2 :0 bo nikt nie będzie chciał się podjąć organizacji...

Dlatego proponuje też, żeby wprowadzić pynkty za organizację np. tak jak za powiedzmy 10 miejsce w przypadku, jeśli organizator był w sumie na 50% innych turniejów..

Takie zasady mogę spokojnie opracować i gwarantuje że będą spójne i logiczne
Dlaczego jestem bucem?

a) bo usuwam posty z partyzanta korzystając z prawa administracji, które sam sobie nadałem
b) bo  moje poczucie humoru jest wysublimowane i nie takie prostackie jak te, które napotykam w postach, które z partyzanta usuwam
c) i

Pietrzu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 08, 2008, 10:17:09 pm »

Wiesz, ja mysle ze ktos organizujac turniej od razu mowi : Turniej bedzie zaliczany do cyklu albo nie. 10PLN wiecej na wjazd w perspektywie nagrod (srednio 1 box na turniej - da to w sumie jakies 8-9 boxow mysle) jest dobra prognoza.

Ja tez uwazam, ze sztywny kalendarz bylby ok.

No i w ogole to uwazam, ze fajnie byloby jakby wypowiedzieli sie gracze takze. Bo my to sobie mozemy :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2008, 10:23:01 pm wysłana przez Pietrzu »

Dude

• Global Moderator
  • *
  • (Former) Archbishop of Warsaw
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 08, 2008, 10:23:35 pm »

ze swojej strony moge robic turnieje w tym klimacie i jestem za.
tylko ze mam takie dziwne wrazenie deja vu...

@Pietrzu - witamy szczerze w gronie entuzjastow :D
"It is no measure of health to be adjusted to a profoundly sick society" - Jiddu Krishnamurti

Retired

Pietrzu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 08, 2008, 10:26:12 pm »

Dude i fajnie byloby gdyby na przyklad tak jak mowie Mistrzostwa Polski byly takze ostatnim turniejem cyklu. Wtedy oprocz nagrod za MPki rozdalibysmy nagrody za cykl.

Co do nagrod, to przy tych 2000PLN tylko do wydania na nie, to mysle, ze spokojnie wszyscy byliby zadowoleni (np. kazdy kto zagral w minimum 50% turnieju dostanie te 4 boostery niezaleznie od zajetego miejsca).