Polskie Forum VTES

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: Liga 2009 Zasady Wstępne  (Przeczytany 3439 razy)

Szewski

• Global Moderator
  • *
Liga 2009 Zasady Wstępne
« dnia: Grudnia 16, 2008, 10:38:46 pm »

Hejo
Wstępnie takie wymysliłem zasady itp. Wszystkie rozsądne pomysły i konstruktywną krytykę zawierajcie w postach, bez jakiś głupich gadek :)

1. Turnieje co miesiąc.
Da się zrobić. Analizowałem listę miast i ewentualnych chętnych i jest to możliwe. Oczywiście byłaby przerwa wakacyjna (tzn 1 turniej u Bodka na całe wakacje :)) i listopadowe eMPeki tez byłyby jedynym turniejem w listopadzie.
Finał ligi dajmy w połowie grudnia. Drugi pomysł to przed eMPekami ale wtedy grudzień mamy pusty i nudny :) a fajnie jest zakończyć rok 2 dużymi eventami.

2. Organizatorzy.
Każdy organizator niestety nie gra na swoi turnieju (chyba, że znajdzie sędziego :)) i oczywiście sędziuje. W zamian za to ten turniej liczy się tej osobie tak jak wynik 1GW i 5VP. Czyli zdobywa miejsce zgodnie z punktacją 1GW i 5VP ale oczywiście nie może zagrać w finale jeśli archon by tak wskazał :) (technicznie nie wpisujemy go nigdzie lae pkt dostaje)

3. Punktacja. Ligę punktujemy zgodnie z tabelą archona tyle tylko, że po prostu każdy zaczyna od stycznia z zerowym wynikiem. A za kolejność w archonie (standings) przyznajmemy punkty na zasadzie że 1GW to 2 pkt a każdy VP liczy się za 1pkt.

System prosty i czytelny, nie premiujący nikogo jakoś szczególnie. GW są zawsze cenniejsze od VP ale z drugiej strony to liga więc ciułanie pkt też się liczy. Dlatego taki system nie dyskryminuje nikogo.

4. Każda wejściówka na turniej zawiera w sobie 5pln, które przeznaczamy na nagrody na turniej finałowy. Wg mnie wjazd na taki turniej powinien byc darmowy skoro będzie kasa odłożona ale wtedy premiujemy tylko np. 25 pierwszych osób. Z drugiej strony (alternatywnie) może to być turniej z normalną symboliczną wejściówka dostępny dla wszystkich. Jestem raczej za tym drugim rozwiązaniem bo nie chodzi tu o elitarność a o promocję i fajne nagrody dla tych, którzy jeżdżą i walczą :)
Mozna tez uzależnić wjazd na turniej finałowy od pkt końcowej i ogólnej liczby eventów na których się było np 50%. Wtedy jest to wprawdzie finał jakos tam "elitarny" ale z drugiej strony to liga, która ma premiować grających, jeżdżących i najlepszych.

Od strony orga jestem za rozwiązaniem nr 2 ale coś można z tego wszystkiego wymiodzić.

5.  Konto. Założe konto, na które będziemy wpłacać całą kasę zebrana na turniej finałowy. Funduszę będą jawne, zresztą wystarczy pomnożyć ilość graczy na danym turniejux5pln :)
Do konta jeśli się da "na odległość" upoważnie 2 osoby (orgów z reputacją :)) w razie gdyby coś mnie się stało :)

6. Z racji tego, iż każdy będzie opłacał w jakimś sensie turniej finałowy, szczególny nacisk trzeba położyć na sędziowanie poszczególnych turniejów. Czyli:
a) żadnego podkładania się i kolesiostwa. Nie można przegrać dlatego, że się nie zna kogoś przy stole albo dlatego, że grają koledzy z jednego miasta. Żadnego naginania zasad bo "coś tam było na grupie" albo "ktos o cos gdzies pytał i tak mozna". Skupmy się na grze a nie na wynajdywaniu jakiś kruczków. Reszta patrz pkt b :)
b) co do zasad i interpretacji to SĘDZIA ma ZAWSZE RACJĘ. Ewentualnie może zasięgać rady innych grających princow ale ostateczna interpretacja itp zależy tylko od sędziego na danym turnieju. Żadnych ustępstw od tej reguły. Nawet za cenę pomyłek. Trudno, ktoś musi nad tym wszystkim stać, żeby nie było rozczarowań.
c) nie jestem za tzw. aptekarstwem ale skoro chcemy stworzyć coś czego nie trzeba się będzie wstydzić to takie rzeczy jak deck listy, numery vekn powinny byc normą. Ja osobiście na deck listy to raczej przymykam oko (bo mam do ludzi zaufanie ale generalnie zawsze mogę się pomylić :)) to już nie mam zamiaru kolejne 5 godzin ślęczeć i wyszukiwać ludziom numery vekn...Sorry u mnie to już nie przejdzie nawet jak nie będzie żadnej ligi :)

To wszystko dla takich ludzi jak Satrapa bo rozumiem, że być może zapłąci te 5pln więcej to będzie wymagał :)
A tak po prawdzie to wiem, że generalne odczucie wielu osób "nie jeżdżących" jest takie, że "co bym nie zrobił i tak wygra xxxx". Jest to "słuszne" myślenie tylko wtedy kiedy wszystkie akcje tego wygrywającego jakoś naruszają te pkt o których powyżej. Nie komentuje kwestii braku ogrania czy czegoś takiego bo to nie ten poziom. Licze na to, że jak taki Satrapa dostanie np. baty u nie w Pszczynie to tylko dlatego, że byli lepsi i sam to przyzna a nie dlatego, że ktoś go przekręcił a on jeszcze zasponsorował coś na co nie ma szans.
7. Każdy zainteresowany organizowaniem turniejów w ramach ligi i SĘDZIOWANIEM proszony jest o kontakt na rszewski@o2.pl wraz z przypuszczalna i możliwą datą tuyrnieju. Jak juz zbiorę kilku chętnych to razem ustalimy jakiś kalendarz.

Tyle na razie.
czekam na odzew.
Pzdr
Dlaczego jestem bucem?

a) bo usuwam posty z partyzanta korzystając z prawa administracji, które sam sobie nadałem
b) bo  moje poczucie humoru jest wysublimowane i nie takie prostackie jak te, które napotykam w postach, które z partyzanta usuwam
c) i

Dude

• Global Moderator
  • *
  • (Former) Archbishop of Warsaw
Odp: Liga 2009 Zasady Wstępne
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 16, 2008, 10:59:31 pm »

jak juz mowilem, moge robic turnieje i co miesiac, daty mnie nie obchodza, wiec potraktuj to tak, jakbys mial turniej w dowolnym wymaganym momencie.
co do MP, to powaznie rozwazam przeniesienie tego na wiosne, ale jeszcze dam znac.
"It is no measure of health to be adjusted to a profoundly sick society" - Jiddu Krishnamurti

Retired

mirumo

• *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 16, 2008, 11:09:42 pm »

Pogadam z ludzmi w Krakowie i dam znać co do terminu.

Nie podoba mi się stwierdzenie "Żadnego naginania zasad bo "coś tam było na grupie" albo "ktos o cos gdzies pytał i tak mozna"
Jesli cos jest sprecyzowane na grupie przez LSJ to znaczy ze jest to obowiazujaca zasada i nie rozumiem dlaczego mielibysmy sie do tego nie stosować. Popieram podejscie ze sedzia ma zawsze racje o tyle o ile ufam sedziom ze siedza w zasadach i znaja sie na grze, jesli turnieje beda co miesiac i w roznych lokalizacjach to z tym sedziowaniem moze byc roznie. Jak dla mnie standardem powinien byc dostep do internetu na turnieju zeby w razie czego byla mozliwosc sprawdzenia jakiegos rulinga i nie mowcie mi ze to jest jakis problem nie do przeskoczenia. Oczywiscie wszystko powino byc racjonalnie zrobione, nikt nie bedzie sprawdzal kazdej sprzecznej kwesti od tego sa sedziowie ale sami wiecie ze zdarzaja sie czasem sytuacje gdzie pasowalo by sprawdzic.
PVP Team

Dude

• Global Moderator
  • *
  • (Former) Archbishop of Warsaw
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 16, 2008, 11:16:16 pm »

podejrzewam ze tu sie szewowi rozchodzilo o podkladanie sie, dzielenie stolow, naginanie zasad itp, czyli temat walkowany na tym forum od stuleci
"It is no measure of health to be adjusted to a profoundly sick society" - Jiddu Krishnamurti

Retired

Pudel

• *
  • Retired pro
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 16, 2008, 11:26:02 pm »

1. IMO mozna zrobic granice, np. jak jest mniej niz 15 osob to mozna zrobic multi-judge, a jak 15+ to ktos musi nie grac, bo wg mnie troche bez sensu zeby na sile forsowac osobnego sedziego przy malej frekwencji.
2. 5 zlotych wiecej wpisowego jak ktos nie przyniesie decklisty i/lub nr vekn. Mysle, ze takie cos ostatecznie wyeliminuje po paru turniejach notoryczne olewanie tych kwestii.
3. Nie skumalem tego akapitu z finalem. :D Chodzi o to, ze on sie liczy normalnie do tej ligi jak cala reszta, a na koniec po turnieju sa podliczane punkty z calego sezonu i rozdawane nagrody za te kase co wyszla ze zbiorki? I pozostaje pytanie kto moze w nim grac? IMO mozna po prostu zrobic tak, zeby zagrali w nim wszyscy chetni i bylby z normalna wejsciowka (normalna + 5 na lige) i wtedy bylby zwyklym turniejem ligowym z winning awards na koncu. Tak mysle, ze by bylo sensownie chyba.
4. Puste wakacje to imo taki sobie pomysl, mozna zrobic jakies turnieje np. na koniec sierpnia itp. Mysle, ze to nie jest wielki problem, ze ktos moze pojechac na urlop or whatver w tym czasie.
5. Z tym kolesiostwem to moje zdanie jest takie, zeby znac umiar, tzn. nie przeginac z szukaniem luk prawnych, ale z drugiej strony nie szukac ukladow/podkladania sie/kolesiostwa tam gdzie go nie ma, a po prostu ktos probuje "outplay his opponents". :)
6. Co do terminow, to mi generalnie nie pasuja w ogole okresy sesji, czyli przelom stycznia i lutego, oraz czerwiec-lipiec. Najwygodniej chyba gdzies w okolicach wrzesnia. To apropos organizacji.
Cytat: zasłyszane
oczywiście nie ma nic złego w graniu dla przyjemności, sam zagrałem dwie takie gry w 2007

Sprzedaję single - wyślij swój want przez PM/maila/fb.
Selling VTES singles - pm/mail/fb me your wantlist. Paypal accepted.

Satrapa

• *
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 17, 2008, 02:01:28 am »

...
To wszystko dla takich ludzi jak Satrapa bo rozumiem, że być może zapłąci te 5pln więcej to będzie wymagał :)
Co wszystko? Punkt 6? Jak dotąd grałem tylko na lokalnych turniejach i nigdy nie narzekałem na organizację. Nie wiem, w czym ma mi przeszkadzać brak vekn? Jeżeli chodzi o sędziego to chyba normą jest to, że to on jest wyrocznią i ma ostatnie zdanie, a jeżeli chodzi o kolesiostwo to albo się z tym jeszcze nie spotkałem, albo po prostu nie zauważyłem :P

A tak po prawdzie to wiem, że generalne odczucie wielu osób "nie jeżdżących" jest takie, że "co bym nie zrobił i tak wygra xxxx". Jest to "słuszne" myślenie tylko wtedy kiedy wszystkie akcje tego wygrywającego jakoś naruszają te pkt o których powyżej. Nie komentuje kwestii braku ogrania czy czegoś takiego bo to nie ten poziom. Licze na to, że jak taki Satrapa dostanie np. baty u nie w Pszczynie to tylko dlatego, że byli lepsi i sam to przyzna a nie dlatego, że ktoś go przekręcił a on jeszcze zasponsorował coś na co nie ma szans.
Nie mam nic przeciw temu, że za moją składkę jest nagroda dla kogoś lepszego byle to było na tym turnieju, na który przyszedłem, żebym i ja miał teoretycznie (nie oceniam swoich talii i gry wysoko) szanse to wygrać bez konieczności ruszania się na kolejne wycieczki (tylko o to mi chodziło w poprzednim temacie). Jak dostaję baty od innych to nie narzekam na przekręty najwyżej na: większe/mniejsze ogranie, pech, kiepsko/dobrze złożone talie, dealbreaking (na szczęście jeszcze nie padłem ofiarą takowego, może dlatego, że ludzie nie chcieli się ze mną układać, więc nie dali mi się wykazać naiwnością) lub nieprzewidzenie fajnych zagrań u przeciwnika (jak ostatnio, gdy Klocek swoją Ariką przejechał stół, a ja tylko byłem zadowolony z tego, że jeszcze nie widziałem tak działającej talii).
Prośba o uściślenie lub rozwinięcie wypowiedzi to nie opinia.
Torpor czy infernal?

Szewski

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 17, 2008, 07:33:56 am »

3. Nie skumalem tego akapitu z finalem. :D Chodzi o to, ze on sie liczy normalnie do tej ligi jak cala reszta, a na koniec po turnieju sa podliczane punkty z calego sezonu i rozdawane nagrody za te kase co wyszla ze zbiorki? I pozostaje pytanie kto moze w nim grac? IMO mozna po prostu zrobic tak, zeby zagrali w nim wszyscy chetni i bylby z normalna wejsciowka (normalna + 5 na lige) i wtedy bylby zwyklym turniejem ligowym z winning awards na koncu. Tak mysle, ze by bylo sensownie chyba.

Jest tak: Punkty za ligę naliczamy wg tabeli z archona po każdym turnieju czyli 2pkt za gw i 1pkt za vp.
I teraz pytanie jest związane z tym turniejem finałowym czy:
a) wchodzą do niego np. pierwsze 25 osób czyli wtedy zamykamy turniej dka innych
b) grają wszyscy chętni a np. najlepsą 5 gravzy z tabeli ligowej np. rozstawiamy.

???

Nagrody z wejściówek na ligę przeznaczamy na nagrody dla najlepszych z ligi, na uhonorowanie (sedeushi :)) np gracza roku itp...
Dlaczego jestem bucem?

a) bo usuwam posty z partyzanta korzystając z prawa administracji, które sam sobie nadałem
b) bo  moje poczucie humoru jest wysublimowane i nie takie prostackie jak te, które napotykam w postach, które z partyzanta usuwam
c) i

warGrim

• *
  • Ponury okurwieniec...
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 17, 2008, 08:30:52 am »

Ja optuja za zamknietym finalem dla najlepszych.
Poza tym mysle ze punkty zdobyte w finale kazdego turnieju mozemy liczyc podwojnie. NP 1G w finale to 4 pkt. Wtedy finalisci beda mieli konkretny bonus punktowy.
Every night and every morn
Some to misery are born.
Every morn and every night
Some are born to sweet delight.
Some are born to sweet delight,
Some are born to endless night.

Boogie

• *
  • I am disco dancer!
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 17, 2008, 08:41:19 am »

A ja bym finałów w ogóle nie liczył do punktacji ligi. W finale gra tylko 5 osób i to i tak tych które miały najlepsze wyniki w eliminacjach.
Zawsze, gdy widzisz smutne dziecko - przytul programiste...

baal

• *
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 17, 2008, 09:31:49 am »

W sumie wydaje mi sie ze finaly powinny byc liczone normalnie wg archona i dodawan. Bylo by to tak zwana promocja zwyciezcy , czyli np ktos kto wygra final dostaje dodaatkowego GW etc zamiast dawania +1 :D

alek

• *
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 17, 2008, 10:25:17 am »

nie bardzo kumam po co na sile te dodatkowe systemy punktacji. Pudel na biezaco robi ranking polskich graczy. Ten ranking promuje zarowno dobre wyniki jak i udzial w wielu turniejach. Jedyne co trzeba zrobic to prowadzic go tylko dla danego roku (ranking vekn jest bodajze dla ostatnich osiemnastu miesiecy, wiec zakladam ze ranking Pudla podobnie) oraz uwzgledniac w nim tylko turnieje nalezace do ligi.

Qkieu

• *
  • Retired pro.
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 17, 2008, 03:16:15 pm »

zgadzam sie z Alkiem, imho po prostu stosowac ranking VEKN. Oszczedzi to cudowania ze sztuczna punktacja ;)

Docent

• *
  • *censored*
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 17, 2008, 04:19:44 pm »

pisalem to juz w pip czasu temu  :roll:

Boogie

• *
  • I am disco dancer!
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 17, 2008, 04:29:27 pm »

Jak wam nie pasuje to nie przyjeżdżajcie :P

Wszystkie rozsądne pomysły i konstruktywną krytykę zawierajcie w postach, bez jakiś głupich gadek :)

Szewski robi znaczy dla niego ma to sens. Nikt nie przyjedzie to będzie oznaczało że sensu to nie miało ale inny topic był od ujadania. Ja tam jestem za ligą (chociaż i tak się nigdzie nie załapię na finał :) ).
Zawsze, gdy widzisz smutne dziecko - przytul programiste...

Pudel

• *
  • Retired pro
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 17, 2008, 07:24:31 pm »

W sumie ranking VEKN dziala na prawie identycznej zasadzie jak punktacja zaproponowana przez Szewskiego, bo stosunek punktow za GW i VP jest ten sam (2:1), tyle, ze jest dodatkowe 5 punktow (czyli o 1 pkt wiecej niz za 1 VP, za ktore sa 4 pkty) za udzial w turnieju, oraz duzo wiecej punktow za final. Na pewno ranking VEKN bylby prostszy w obsludze, bo Archon sam wszystko liczy. No i w sumie sie zgadzam, ze bylby dobra opcja, bo roznica miedzy opcja Szewskiego a rankingiem VEKN nie jest jakas straszna (tyle, ze VEKN promuje robienie finalow, co jest IMO dobra rzecza).
Cytat: zasłyszane
oczywiście nie ma nic złego w graniu dla przyjemności, sam zagrałem dwie takie gry w 2007

Sprzedaję single - wyślij swój want przez PM/maila/fb.
Selling VTES singles - pm/mail/fb me your wantlist. Paypal accepted.