Hejo
Wstępnie takie wymysliłem zasady itp. Wszystkie rozsądne pomysły i konstruktywną krytykę zawierajcie w postach, bez jakiś głupich gadek

1. Turnieje co miesiąc.
Da się zrobić. Analizowałem listę miast i ewentualnych chętnych i jest to możliwe. Oczywiście byłaby przerwa wakacyjna (tzn 1 turniej u Bodka na całe wakacje

) i listopadowe eMPeki tez byłyby jedynym turniejem w listopadzie.
Finał ligi dajmy w połowie grudnia. Drugi pomysł to przed eMPekami ale wtedy grudzień mamy pusty i nudny

a fajnie jest zakończyć rok 2 dużymi eventami.
2. Organizatorzy.
Każdy organizator niestety nie gra na swoi turnieju (chyba, że znajdzie sędziego

) i oczywiście sędziuje. W zamian za to ten turniej liczy się tej osobie tak jak wynik 1GW i 5VP. Czyli zdobywa miejsce zgodnie z punktacją 1GW i 5VP ale oczywiście nie może zagrać w finale jeśli archon by tak wskazał

(technicznie nie wpisujemy go nigdzie lae pkt dostaje)
3. Punktacja. Ligę punktujemy zgodnie z tabelą archona tyle tylko, że po prostu każdy zaczyna od stycznia z zerowym wynikiem. A za kolejność w archonie (standings) przyznajmemy punkty na zasadzie że 1GW to 2 pkt a każdy VP liczy się za 1pkt.
System prosty i czytelny, nie premiujący nikogo jakoś szczególnie. GW są zawsze cenniejsze od VP ale z drugiej strony to liga więc ciułanie pkt też się liczy. Dlatego taki system nie dyskryminuje nikogo.
4. Każda wejściówka na turniej zawiera w sobie 5pln, które przeznaczamy na nagrody na turniej finałowy. Wg mnie wjazd na taki turniej powinien byc darmowy skoro będzie kasa odłożona ale wtedy premiujemy tylko np. 25 pierwszych osób. Z drugiej strony (alternatywnie) może to być turniej z normalną symboliczną wejściówka dostępny dla wszystkich. Jestem raczej za tym drugim rozwiązaniem bo nie chodzi tu o elitarność a o promocję i fajne nagrody dla tych, którzy jeżdżą i walczą

Mozna tez uzależnić wjazd na turniej finałowy od pkt końcowej i ogólnej liczby eventów na których się było np 50%. Wtedy jest to wprawdzie finał jakos tam "elitarny" ale z drugiej strony to liga, która ma premiować grających, jeżdżących i najlepszych.
Od strony orga jestem za rozwiązaniem nr 2 ale coś można z tego wszystkiego wymiodzić.
5. Konto. Założe konto, na które będziemy wpłacać całą kasę zebrana na turniej finałowy. Funduszę będą jawne, zresztą wystarczy pomnożyć ilość graczy na danym turniejux5pln

Do konta jeśli się da "na odległość" upoważnie 2 osoby (orgów z reputacją

) w razie gdyby coś mnie się stało

6. Z racji tego, iż każdy będzie opłacał w jakimś sensie turniej finałowy, szczególny nacisk trzeba położyć na sędziowanie poszczególnych turniejów. Czyli:
a) żadnego podkładania się i kolesiostwa. Nie można przegrać dlatego, że się nie zna kogoś przy stole albo dlatego, że grają koledzy z jednego miasta. Żadnego naginania zasad bo "coś tam było na grupie" albo "ktos o cos gdzies pytał i tak mozna". Skupmy się na grze a nie na wynajdywaniu jakiś kruczków. Reszta patrz pkt b

b) co do zasad i interpretacji to SĘDZIA ma ZAWSZE RACJĘ. Ewentualnie może zasięgać rady innych grających princow ale ostateczna interpretacja itp zależy tylko od sędziego na danym turnieju. Żadnych ustępstw od tej reguły. Nawet za cenę pomyłek. Trudno, ktoś musi nad tym wszystkim stać, żeby nie było rozczarowań.
c) nie jestem za tzw. aptekarstwem ale skoro chcemy stworzyć coś czego nie trzeba się będzie wstydzić to takie rzeczy jak deck listy, numery vekn powinny byc normą. Ja osobiście na deck listy to raczej przymykam oko (bo mam do ludzi zaufanie ale generalnie zawsze mogę się pomylić

) to już nie mam zamiaru kolejne 5 godzin ślęczeć i wyszukiwać ludziom numery vekn...Sorry u mnie to już nie przejdzie nawet jak nie będzie żadnej ligi

To wszystko dla takich ludzi jak Satrapa bo rozumiem, że być może zapłąci te 5pln więcej to będzie wymagał

A tak po prawdzie to wiem, że generalne odczucie wielu osób "nie jeżdżących" jest takie, że "co bym nie zrobił i tak wygra xxxx". Jest to "słuszne" myślenie tylko wtedy kiedy wszystkie akcje tego wygrywającego jakoś naruszają te pkt o których powyżej. Nie komentuje kwestii braku ogrania czy czegoś takiego bo to nie ten poziom. Licze na to, że jak taki Satrapa dostanie np. baty u nie w Pszczynie to tylko dlatego, że byli lepsi i sam to przyzna a nie dlatego, że ktoś go przekręcił a on jeszcze zasponsorował coś na co nie ma szans.
7. Każdy zainteresowany organizowaniem turniejów w ramach ligi i SĘDZIOWANIEM proszony jest o kontakt na rszewski@o2.pl wraz z przypuszczalna i możliwą datą tuyrnieju. Jak juz zbiorę kilku chętnych to razem ustalimy jakiś kalendarz.
Tyle na razie.
czekam na odzew.
Pzdr