Polskie Forum VTES

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: Skip the Determine Range step i karty zagrywane przed zasięgami  (Przeczytany 176 razy)

raat

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 99
  • Bydgoszcz
    • Zobacz profil

Taka sytuacja do rozważenia :)

Gracz rzucił Immortal Grapple na POT, potem pressował i nastąpiła druga runda combatu. Przed zasięgami chciał rzucić Torn Signpost po raz pierwszy w tym combacie.

Zasady ogólne mówią, że "przed zasięgami" dzieje się w Determine Range step, zanim acting player zdecyduje, czy zagra pierwszą kartę manewrów.

Powiedzcie mi, czy dobrze myślę, że jeśli Torn jest zagrywany w Determine Range stepie (wg zasad ogólnych na samym jego początku), a ten step jest skippowany z działania Immortal Grappla, to nie można go zagrać?

Inna sytuacja: jeśli acting player w combacie na początku Determine Range stepu wysetuje zasięg kartą i efekt zagranej karty mówi, że Determine Range step is skipped, to czy blocking player nie dostaje okazji do zagrania kart przed zasięgami?

Torn Signpost
Only usable before range is determined.
pot: This vampire gets a strength of 2 this combat.
POT: This vampire gets a strength of 3 this combat.

Immortal Grapple
Grapple. Only usable at close range before strikes are chosen. A vampire can play only one Immortal Grapple each round.
pot: Strikes that are not hand strikes cannot be used this round (by either combatant).
POT: As above, with 1 optional press. If another round of combat occurs, that round is at close range (skip the determine range step for that round).

Zasady ogólne: http://www.vekn.net/rulebook
6.4.2. Determine Range
[...]
Note: Effects that are played "before range is determined" must be played before the acting minion decides whether or not to play a maneuver at the start of this phase.
Zapisane

Dude

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 6117
  • Archbishop of Warsaw
    • Zobacz profil
Odp: Skip the Determine Range step i karty zagrywane przed zasięgami
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 15, 2020, 05:28:48 pm »

Można zagrać Torna - grasz go przed kolejną fazą (determine range step), którą następnie pomijasz (efekt Immortal Grapple).

czyli
start rundy
grasz karty przed wyborem zasięgu (Torn)
wybór zasięgu (pomijasz - IG), default to close
strike
Zapisane
"It is no measure of health to be adjusted to a profoundly sick society" - Jiddu Krishnamurti

BACK FROM RETIREMENT

raat

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 99
  • Bydgoszcz
    • Zobacz profil
Odp: Skip the Determine Range step i karty zagrywane przed zasięgami
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 15, 2020, 05:34:22 pm »

No dobra, a co z zapisem, że Effects that are played "before range is determined" must be played [...] at the start of this phase

Całej fazy nie ma, jest skipnięta, co wtedy? Wg zasad nie jest podzielona na podfazy, z których jedną można skipnąć, a kolejnej nie.

Edit: chodzi tez o to, ze efekty before range wbrew nazwie NIE SA PRZED DETERMINE RANGE steppem, tylko na poczatku.
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2020, 05:42:23 pm wysłana przez raat »
Zapisane

Dude

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 6117
  • Archbishop of Warsaw
    • Zobacz profil
Odp: Skip the Determine Range step i karty zagrywane przed zasięgami
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 15, 2020, 06:29:48 pm »

Dalej działa. Tzn. na logikę jest tak, jak piszesz i działać nie powinno, ale wg mnie tak nie jest.
Karty "pre-range" zawsze mogłeś zagrać, niezależnie od tego czy zasięg był ustalany (czyli wyłączono granie manewrów) czy nie.

Instrukcja nie jest jasna w tym temacie - witam we VTES :)

polecam tą dyskusję - http://www.vekn.net/forum/rules-questions/73344-pre-range?start=0
(oszczędzi mi pisania, a tobie da wgląd w burdel w zasadach :) )
Zapisane
"It is no measure of health to be adjusted to a profoundly sick society" - Jiddu Krishnamurti

BACK FROM RETIREMENT

raat

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 99
  • Bydgoszcz
    • Zobacz profil
Odp: Skip the Determine Range step i karty zagrywane przed zasięgami
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 15, 2020, 06:54:11 pm »

Bosze, przetrwalem 3 strony tej dyskusji...

Bottom line: zasady są spisane niechlujnie, większość ludzi interpretuje je tak jak Dude, welcome to World of Rules Darkness
Zapisane

Nowy

  • Administrator
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1551
  • С.Т.А.Л.К.Е.Р.
    • Zobacz profil
Odp: Skip the Determine Range step i karty zagrywane przed zasięgami
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 15, 2020, 07:38:45 pm »

Nowa instrukcja wszystko wyprostuje i wyjdziemy z ciemnogrodu zasad z lat 90 -tych i wkroczymy wreszcie w XXI wiek. :D V Edycja już prawie na horyzoncie. :wink:
Zapisane
"Prościej wyliczyć PIT niż trafić na Twój tok myślenia".