Polskie Forum VTES

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 20

Autor Wątek: Black Chantry - ogłoszenia  (Przeczytany 71721 razy)

alek

• *
Odp: Black Chantry - ogłoszenia
« Odpowiedź #225 dnia: Września 19, 2021, 01:04:47 pm »

nowe karty dla baronow bardzo dobre ale ten starter ministry, jak napisal Pudel, meh.

Pudel

• *
  • Retired pro
« Odpowiedź #226 dnia: Września 19, 2021, 01:28:46 pm »

Jaki power creep? Przecież ten starter Ministry jest strasznie meh…

Ogolna kontynuacja trendu power creepu nowych dodatkow. Masz chyba w sumis 6 nowych baronow, znacznie wiecej opcji zlozenia anarchowej krypty na dany rozklad dyscyplin i uzywania kart anarchowycj, bezkosztowe odbitki i bezkosztowe drugie tradycje (mniej cepta, ale na dowolnego anarcha, co wg mnie jest lepszym efektem).

Tylko to co opisałeś to żaden power creep, tylko w końcu karty, które mogą konkurować z kartami dla innych sekt. Sam widzisz - baronowie dostali swoją wersje drugiej tradycji. Ani lepsza ani gorsza, tylko porownywalna. Dzięki temu będzie np. realna konkurencja czy złożyć Euro Brujah na Princach, czy może na Anarchach, bo jeden i drugi deck będzie miał jakieś wady i zalety w stosunku do drugiego. To nie jest tak, ze nagle wersja na Anarchach będzie 100% lepsza pod każdym względem. Dlatego wg mnie karty w Brujahach to po prostu dobry design. Silne, otwierające nowe opcje, nie przesadzone w żadna stronę.

Banu Haqim wg mnie raczej słabe, ale przynajmniej ciekawe i zachęcające do spróbowania i pokombinowania.

Ministry to totalne meh. Niestety wg mnie designerzy nie udźwignęli rozwiązania problemu overlapu dyscyplin (pre i pro dają combat defence, obf i pro dają stealtha). Pomysł z używaniem corruption counterow jako waluty napedzajacej inne efekty fajny, ale pociągnięty za mało przez co efekty są za słabe w stosunku do wysiłku wymaganego do odpalenia i dość nieciekawe. W tej chwili mamy stealth and bleed, który ani nie bleeduje zbyt dobrze ani nie ma wyraźnie lepszego stealtha niż inne decki ani nie robi nic innego specjalnie fajnego ani mocnego.
Cytat: zasłyszane
oczywiście nie ma nic złego w graniu dla przyjemności, sam zagrałem dwie takie gry w 2007

Sprzedaję single - wyślij swój want przez PM/maila/fb.
Selling VTES singles - pm/mail/fb me your wantlist. Paypal accepted.

Kuba

• *
« Odpowiedź #227 dnia: Września 19, 2021, 03:00:26 pm »

No nie wiem. Dwukartowe kombo 3 bleed na +2 stealth dla praktycznie kazdego wampira z krypty, 2 lokacje permastealth, earth meld+form of mist, agrawy, baronowa druga tradycja, odbitki, przejmowanie allajów - a wszystko bez ani jednej krwinki kosztu. Plus multiact na temtacjach. Brzmi dosc grubo.

Manit0u

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #228 dnia: Września 19, 2021, 04:27:44 pm »

Szczerze mówiąc już samo obf/pre combo było mocne wcześniej, teraz z domieszką pro robi się naprawdę srogie. Wcześniej mogłeś tam przynajmniej skontrolować to jakimś pot na stole, teraz musisz liczyć się z flesh of marble i claws of the dead...

Plus multiact na temtacjach.

Temptacja jest z serpentisa, którego ministry nie posiada (chyba, że przedrukują jako klanówkę czy coś).
While these twittering teens, are sinking in screens and thinking in memes
They blink and this machine is pimping their dreams
I think it’s obscene, as sick as it seems
They don’t know what lyrical invincibility means
- Lowkey

Kuba

• *
« Odpowiedź #229 dnia: Września 19, 2021, 04:37:14 pm »

Temptacja jest z serpentisa, którego ministry nie posiada (chyba, że przedrukują jako klanówkę czy coś).

Aa, fakt, zle spokrzalem i bylem przekonany, ze ta 8ka ma.

alek

• *
« Odpowiedź #230 dnia: Września 20, 2021, 03:43:48 pm »

swoja droga ciekawy jestem, jak wygladaly testy combatu z Banu Hakim. Na oko wyglada na combat, na ktory jedyna odpowiedzia jest obedience. Combat enda wylaczaja nowym enter combat, preventy na kradniecie krwi nie dzialaja, mozna niby zrobic grabie ale przy CEL bardzo ciezko ich wymanewrowac. Ew. jeszcze ten combat end przed strikami (alpha glint), ale to malo kto bedzie mogl sensownie zagrac. Jakies pomysly?

Dude

• Global Moderator
  • *
  • (Former) Archbishop of Warsaw
« Odpowiedź #231 dnia: Września 20, 2021, 03:51:44 pm »

Myślę że klasyczne aggro na pysk załatwia temat (breath of the dragon, świecące miecze !salubrich, dbr, body flare itp itd). Dobry POT też sobie poradzi, to nie są duże wampiry, a w grapplu na additionalach najwyżej cię podźga za 1 (ew. jak ucieknie to możesz mu machnąć z earthshock). Giovanni rush ma teraz blight (który sam w sobie jest ok) mówiący że nie grasz additional strike. Innymi słowy, są opcje. Poza tym musisz mieć z czego odsysać żeby to było mocne (cel guny sklepią cię nawet z pustych wampirów a na koniec zagrają taste of vitae). Nie twierdzę że są słabi (bo nie są) ale aż tak bardzo bym ich nie demonizował.

Bardziej mnie martwią głupie pomysły BC typu Ghede (na które większość decków po prostu nie ma odpowiedzi) niż Banu Haquim.
"It is no measure of health to be adjusted to a profoundly sick society" - Jiddu Krishnamurti

Retired

Manit0u

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #232 dnia: Września 20, 2021, 03:52:42 pm »

swoja droga ciekawy jestem, jak wygladaly testy combatu z Banu Hakim. Na oko wyglada na combat, na ktory jedyna odpowiedzia jest obedience. Combat enda wylaczaja nowym enter combat, preventy na kradniecie krwi nie dzialaja, mozna niby zrobic grabie ale przy CEL bardzo ciezko ich wymanewrowac. Ew. jeszcze ten combat end przed strikami (alpha glint), ale to malo kto bedzie mogl sensownie zagrac. Jakies pomysly?

Indomitability do pressowania do końca, dodge, blokowanie im wejścia w combat no i nie wiem jak by to wszystko działało z kartą w stylu Thoughts Betrayed.

Bardziej mnie martwią głupie pomysły BC typu Ghede (na które większość decków po prostu nie ma odpowiedzi) niż Banu Haquim.

No Ghede jest straszny, zestaw dyscyplin i umiejętności ma z kosmosu, jedyne co widzę na niego to Fae Contortion, Arms of the Abyss i Entombment.
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2021, 03:56:26 pm wysłana przez Manit0u »
- Lowkey

Nowy

• *
  • С.Т.А.Л.К.Е.Р.
« Odpowiedź #233 dnia: Września 20, 2021, 04:00:44 pm »

No Ghede jest straszny, zestaw dyscyplin i umiejętności ma z kosmosu, jedyne co widzę na niego to Fae Contortion, Arms of the Abyss i Entombment.

Wróżki (Kiasyd) lekarstwem na każde zło na stole. :D Spuszczą łomot każdemu twardzielowi. :twisted:
"Dobrej Zony wszystkim i co by nam nie chorować".

Manit0u

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #234 dnia: Września 20, 2021, 04:04:33 pm »

Mają po prostu najłatwiejsze kasowanie grabi. Bo na tego typu twardzieli najlepszym rozwiązaniem są rzeczy, które posyłają Cię od razu w torpor (Coma, Entombment). Nagle zrodził mi się w głowie szalony pomysł Lutza, który gra Charismatic Aura, Coma i Amaranth :P
- Lowkey

Nowy

• *
  • С.Т.А.Л.К.Е.Р.
« Odpowiedź #235 dnia: Września 20, 2021, 04:29:35 pm »

Dodatkowo jest obecnie dostępny Bollix na PRE w ramach kasowania upierdliwych rzeczy w combacie, Anarchs only.
"Dobrej Zony wszystkim i co by nam nie chorować".

alek

• *
« Odpowiedź #236 dnia: Września 20, 2021, 04:34:19 pm »

Z tym Ghede w sumie nie wiem o co Wam chodzi. Karta jest dostepna od dluzszego czasu i jeszcze nic naprawde skutecznego na nim nie widzialem. Czemu jest Waszym zdaniem grozniejszy niz inne combaty?
Odnosnie Banu Hakim aggro na dalekim jest z pewnoscia dobrym rozwiazaniem tylko dostepnym dla bardzo niezlicznych (tzi, flary, starzy assamici, dbr, wiecej nie pamietam).
POT combat srednio, bo raczej przegra walke na manewry.
Blight ciekawy pomysl, moze trzeba sie bedzie z nim przeprosic.
Z blokowaniem wejscia w ocmbat raczej srednio, chyba ze grasz i intercept i combat endy, bo maja dostep do duzej ilosci stealtha i na pewno swallowed by the night i resist earth's grasp beda grane.
Dodge przy additionallach mija sie z celem.
Zdradzone mysli nie zadzialaja bo Banu nie graja zadnych strike cards.

Manit0u

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #237 dnia: Września 20, 2021, 05:03:10 pm »

Z tym Ghede w sumie nie wiem o co Wam chodzi. Karta jest dostepna od dluzszego czasu i jeszcze nic naprawde skutecznego na nim nie widzialem. Czemu jest Waszym zdaniem grozniejszy niz inne combaty?

Wbudowane wejście w combat, Grasp the Python i Typhonic Beast za darmo, manewrów, preventów i multiacta do woli, immortal grapple, preternatural, heroic might, wszystko to może grać. Ogólnie bardzo mocny wampir, którego można zrobić na superstar z permanentami (preternatural, temptacja, cog, heart of the city). Jeszcze Typhonic ci nie zalega na ręce bo możesz z Mokole Blood sobie wyłożyć na stół po prostu.

Z blokowaniem wejscia w ocmbat raczej srednio, chyba ze grasz i intercept i combat endy, bo maja dostep do duzej ilosci stealtha i na pewno swallowed by the night i resist earth's grasp beda grane.

Bo ja wiem? Oni w sumie nie muszą manewrować bo ich strike działa na każdym zasięgu więc pewnie żeby nie zaśmiecać to więcej niż 4x swallowed i 4x resist się bym nie spodziewał.
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2021, 05:06:54 pm wysłana przez Manit0u »
- Lowkey

Kuba

• *
« Odpowiedź #238 dnia: Września 20, 2021, 05:06:52 pm »

Metodą Pudla przejrzałem TWDA na hasło „Ghede”, tylko dwa wpisy, ostatni z 2016r. Nie demonizowalbym:)

Manit0u

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #239 dnia: Września 20, 2021, 05:09:40 pm »

Metodą Pudla przejrzałem TWDA na hasło „Ghede”, tylko dwa wpisy, ostatni z 2016r. Nie demonizowalbym:)

Bo ludzie nie wiedzą jak tym grać. Zresztą nawet ten spis z TWDA zrobił 2.5, 2.5 i 4VP w finale. To wygląda jak dosyć konsystentny deck.

Ogólnie mało ludzi gra setytami na turniejach, tym groźniejszy jest tego typu deczor bo nikt nie jest na niego gotowy.
- Lowkey
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 20