Hej Mistrzu

Zasadniczo ja lubię ten spis od Brama, bo mój styl od zawsze to ścianki

Deck ma dużo wad, bo szybki bleed i OBF z miejsca go zabijają. Nie zdaży się wyposażyć w tyle raven spy, aby zablokować czy to bleeda czy to polityki na OBF. Nie ma tutaj też immortali, więc ewentualny rush niekoniecznie przyniesie efekt. Niemniej mi się przyjemnie nim gra, ale traktuje go bardziej jako ściankę, a nie combat wbrew pozorom

Raptory - ja mam zawsze problem z krwią, więc dla mnie są za drogie.
Matasuntha - drugą wersję, którą stworzył Bram jest właśnie na Matasuntha i auspex. Wg mnie opcja bardziej stabilna, opiera się bleedowi z racji odsyłaczek i ma dużo ciekawych trików. Sama zdolność Matasuntha jest mega.
Co do potence itd. Wydaje mi się, że lepszym wyjściem jest klasyk Enkidu, Nangila i Nana... bardzo fajny spis zaproponował Otso na ostatnich EC w Paryżu. Krótki, a treściwy deck. Matasunthe zostawiłbym do Walla;)
Nephandusy i Tupdogi - od momentu przedruku scourge of enochians nie gram tym. Zająłem co prawda 2 miejsce na turnieju w Poznaniu, ale wkur.. mnie to, że jedna karta, która jest bardzo popularna w ostatnim czasie, uwala deck z miejsca nawet przez cross tabel buddy ;p