Jesli chodzi o mnie - powinien decydowac sedzia.
Jak masz 1 poola - nie masz minionow! (w ogole, bo vampy w torporze nadal moga pomoc), predator 10+ poola i 5 minionow, a Twoj prey jest poza zasiegiem i ma jakies miniony, oznacza to ze nie masz szans. Wtedy mysle, ze gracz i sedzia moga uznac ze jest pozamiatane.
Jesli natomiast gra jest wyrownana, i ktos ostentacyjnie przelewa sie z 10 poola mimo, ze nie jestem w stanie go wybleedowac (czy inaczej wyoustowac) w ciagu najblizszych tur jest juz wplywaniem na wynik gry. Czasami nawet to +6 poola dla predatora o ture wczesniej moze przewazyc.
Ja mialem kilka dni temu gre, w ktorej dostalem po ryju od predatora, mialem dwa vampy w torporze i gralem tylko masterami. Po 2-3 turach ktos wyciagnal mi vampa - predator spadl, a mi udalo sie jeszcze wziac stol.
Podsumowujac - VTES jest na tyle nieprzewidywalny, ze moze byc ciezko znalezc zloty srodek. Jeden sedzia zinterpretuje sytuacja tak - drugi inaczej.
Jesli o mnie chodzi - przelewanie sie moze byc zabronione. Niewiele to zmieni w moim podejsciu do gry, bo ja gram zawsze do konca