Hmmm... ja słyszałem inną opinię:
Najprostszy jest S&B (stealth+bleed), bo jest jednostronny: jedziesz preya zanim twój predator zjedzie ciebie
Potem (jeśli chodzi o "poziom trudności") są wall (blokowanie wszystkiego na stole, zwłaszcza preya) i polityka
Najtrudniejszy jest combat.
Jest to opinia, którą słyszałem, ale zasadniczo się z nią zgadzam.
Reiner: ja sam niedawno zaczynałem (w zasadzie nadal zaczynam), ale mogę się podzielić swoimi doświadczeniami.
Pierwsze, co zrobiłem, to przyglądałem się grze (to tak, jak w tym kawale: "rozumiesz już zasady brydża? tak, rozdajcie dla pięciu"
), potem zagrałem kilka razy pożyczonymi deckami (najlepiej kilkoma różnymi - od razu będziesz widział, którym gra ci się lepiej, a którym gorzej).
Aby podjąć decyzję, czym chcę grać najpierw odpowiedziałem sobie na pytanie: stealth czy intercept?
Potem: walka czy brak walki?
Na końcu: czy gram konkretnym klanem, który znam z RPGa, czy dowolnym?
Ja akurat miałem to szczęście, że dokonałem barteru: wymieniłem gotowy deck do Gry o Tron na gotowy deck do V:tESa (tak przy okazji, może ktoś jeszcze jest zainteresowany GoTem albo Cthulhu? Fajnie jest zacząć grać w nową grę nie wydając na to kasy i pozbywając się tylko posiadanych już kart
). Najczęściej jednak gracze zaczynają od starterów, które - inaczej niż w innych systemach - nadają się już do porządnej gry, chociaż niektórych fajnych kart jest za mało (można od razu kupić DWA startery
).
Co do samej rozgrywki: istnieje jeden podstawowy element, który odróżnia tę grę od innych (a grałem już w HORDY karcianek
) - potrzeba zachowania równowagi. W innych grach każdy gracz niezależnie dąży do wygranej kosztem innych graczy. Tutaj bardzo często pomagasz innym graczom, bo ich porażka tak zachwieje równowagą, że nie będziesz mieć szans na końcową wygraną.
Nie jest to jednak dyplomacja z tworzeniem trwałych sojuszy: w pewnym momencie ten, któremu pomagałeś, stanie się twoim największym przeciwnikiem.
Jako początkową lekturę bardzo polecam
Basic concepts in deck construction G.Williamsa, później pozostałe artykuły z TheLasombra.com
Następnie ściągnij sobie jakiś program do tworzenia decków i poprzeglądaj karty.
No i dużo graj